Aurinkovoimaa vastuullisesti
Energiajärjestelmä siirtyy askel kerrallaan fossiilisista uusiutuviin. Uusiutuvat, kuten aurinko- ja tuulivoima, ovat nykyisin jo suuressa osassa maailmaa edullisimmat tuotantomuodot, kun rakennetaan uutta sähköntuotantoa. Mikään energiantuotanto ei ole ongelmatonta, mutta aurinkosähkössä haitat ovat melko pienet ja hallittavat moneen muuhun tuotantomuotoon verrattuna. Hanselin valikoimista löytyy DPS, jonka kautta aurinkovoimaloita voi hankkia.
Aurinkovoimaloiden ympäristövastuullisuus muodostuu monista asioista. Aurinkovoimaloista ei aiheudu melua tai paikallisia päästöjä. Voimalan hiilijalanjälkeen vaikuttaa voimakkaasti se, missä ja millä energialla komponentit on valmistettu, ja mitä sähköä ne korvaavat. Tyypillisesti päästöhyöty on ilmeinen, vaikka paneelit olisi valmistettu Kiinassa hiilisähköllä ja ne korvaisivat Suomessa melko vähäpäästöistä sähköä. Monilla alueilla aurinkovoimalat tuottavat sähköä ”oikeaan” aikaan, eli silloin kun kulutus on suurinta. Pidemmällä aikavälillä jää nähtäväksi minkälainen rooli aurinkovoimalle Suomessa jää, kun talvella paremmin toimivaa tuuli- ja ydinvoimaa tulee lisää ja ne tuottavat sähköä myös kesällä.
Aurinkovoimaloiden potentiaaliset ympäristöongelmat liittyvät käytöstä poistettujen voimaloiden osien käsittelyyn. Ongelma on vielä pieni, mutta maailmalla nopeasti kasvava. Materiaalit ovat pääosin hyvin kierrätettäviä: lasia, alumiinia, piitä, muovia, kuparia ja hopeaa. Teknisesti näistä voidaan materiaalina kierrättää yli 95 prosenttia, mutta toistaiseksi kaikkien jakeiden kierrätys ei ole taloudellisesti kannattavaa. Teknologian, jätemäärien ja sääntelyn kehitys tullee muuttamaan tämän nopeasti.
Taloudellisen vastuullisuuden osaltakaan ei aurinkovoimaloiden hankinnoissa ole suurempia ongelmia havaittavissa. Harmaata taloutta ei ole noussut esiin, ja Hanselin toimittajilta tarkastetaan tilaajavastuuasiat DPS:ään osallistumisen yhteydessä. Investointi on toimistokokoluokan kiinteistöissä hyvin tuottava ja maksaa itsensä takaisin tyypillisesti noin kymmenessä vuodessa.
Code of Conduct -vaatimukset edistävät sosiaalista vastuuta
Aurinkovoimaloiden sosiaalinen vastuullisuus nousee aika ajoin esiin. Voimalasta noin 35 prosenttia on aurinkopaneelia, 20 prosenttia työtä, 20 prosenttia tasasähkön sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi muuntavaa invertteriä ja 25 prosenttia asennusmekaniikkaa, johtoja ja muita pientarvikkeita. Suunnittelu ja asennustyö luonnollisesti tehdään Suomessa paikallisten toimijoiden voimin. Invertterit tulevat pääosin isoilta eurooppalaisilta tai aasialaisilta valmistajilta. Asennusmekaniikka ja muut tarvikkeet tulevat myös usein Suomesta.
Aurinkopaneeleja tehdään Suomessa, muualla Euroopassa ja Aasiassa. Paneelien sisältämät piikennot valmistetaan osin Euroopassa, mutta pääosin Aasiassa (Kiinassa ja Taiwanissa). Kiinassa iso osa valmistuksesta keskittyy Xinjiangin uiguurialueille, joilta on raportoitu pakkotyöstä. Jopa 40 prosenttia maailman piikennojen tuotannosta sijoittuu Xinjiangiin. Kaikki piikennojen valmistusketjut eivät suinkaan sisällä pakkotyötä.
Hanselin sopimustoimittajat ovat sitoutuneet Code of Conductiin, joka velvoittaa heitä ja heidän alihankkijoitaan irrottautumaan pakkotyötä harjoittavista toimitusketjuista. Jatkossa riski vähentyy, kun valmistusta pyritään hajauttamaan useampiin sijainteihin maailmalla. Yhä useampi asiakas asettaa yhä tiukempia vastuullisuusvaatimuksia, mikä pakottaa myös toimittajat selvittämään toimitusketjujaan yhä tarkemmalla kammalla. Tarvittaessa Hanselilla on mahdollisuus toimittajien auditointiin.
Kaiken kaikkiaan aurinkovoimalahankintaa voidaan pitää hyvin vastuullisena hankintana niin talouden, ilmaston ja ympäristön, sosiaalisen vastuun ja varautumisen näkökulmista.
Lue myös: Hansel työpaikkana
Sinua voi myös kiinnostaa
Vastuullisuuden johtaminen
Hanselin vastuullisuustyöllä on pitkät perinteet: työ käynnistyi pienimuotoisesti ympäristöasioista vuonna 2006 ja vuosi vuodelta vastuullisuuden edistämiseksi on tehty yhä enemmän.
Vastuullisuutta johdetaan tiedolla
Vastuullisuustyössä korostuu tänä päivänä data aivan eri tavalla kuin aikaisemmin: kauniiden lauseiden sijaan halutaan faktaa ja mielellään numeerisessa tai vähintään rakenteellisessa muodossa.
Hansel.fi: Aurinkovoimalat 2020–2026 -⁠DPS
Dynaamisen hankintajärjestelmän kautta voit hankkia aurinkovoimaloita sekä niihin liittyviä asennus- ja muita palveluita.